(+31) 030- 227 3377 info@aaim.nl

Investeren in de cultuur, wat levert het op?

29 feb 24 | 0 Reacties

CULTUUR LIJKT SOMS NET HET VREEMDE EENDJE IN DE BIJT

Waarom zou je investeren in de cultuur? Cultuur is enorm bepalend voor organisaties. Het heeft een grote invloed op het gedrag, de keuzes en beslissingen binnen organisaties. Daardoor is het ook van grote invloed op het wel of niet behalen van de doelen en de uiteindelijke (financiële) resultaten. Toch is de bereidheid om aan de slag te gaan met cultuur, met name in de meer commerciële organisaties, vaak ver te zoeken… 

 

WEL BEPALEND EN BELANGRIJK, GEEN PRIORITEIT. HOE KAN DAT?

Het “nadeel” van cultuur als onderwerp, is dat het niet direct is om te zetten in cijfertjes. Laten we als mensen nou net houden van de (schijn)veiligheid die cijfers ons bieden. Waar een investering in bijvoorbeeld nieuwe apparatuur of een nieuwe medewerker vaak direct kan worden omgezet in de opbrengsten, is dit bij cultuur niet zo gemakkelijk. Dit speelt al helemaal wanneer het minder goed gaat met een organisatie. Dan moeten we op de kleintjes letten en mag er alleen wat uit, als het ook wat oplevert. Maar juist dan is een investering in cultuur zo belangrijk. In iedere organisatie is het succes afhankelijk van de medewerkers. Door te investeren in je cultuur, waarmee je investeert in je medewerkers, zullen zij beter presteren. Ongetwijfeld zullen beter presterende medewerkers zorgen voor betere prestaties als organisatie, met de bijbehorende resultaten in cijfers. Helaas kunnen we dit niet in een wiskundig modelletje gieten.

Laten we dan iets doen waar wij normaal gesproken fel tegen zijn; een medewerker met apparatuur vergelijken. Een investering in nieuwe apparatuur zal het proces efficiënter maken. Op de komma kan berekend worden wat de investering oplevert in de komende 5 jaar. Eenzelfde investering in cultuur (dus in de medewerker!), zal ervoor zorgen dat de medewerker beter gaat presteren. De verbeterde prestatie van de medewerker kunnen we alleen niet direct in geld omzetten. Hoe kunnen we er dan toch voor zorgen dat we de veranderingen meetbaar maken, om zo toch een vorm van zekerheid te bieden?

 

Het rendement op investeren in de cultuur IS ZEKER ZICHTBAAR, ZELFS MEETBAAR 

De netto ROI kan dus niet gegeven worden, maar wat dan wel? Gedrag van mensen binnen groepen (en dus ook organisaties) kan goed gemeten worden. Organisatiecultuur kan dus ook goed in kaart worden gebracht. Zichtbare en meetbare gevolgen onder medewerkers van het investeren in cultuur zijn een hogere tevredenheid (ook onder klanten), een hogere betrokkenheid, meer creativiteit en innovatie, hogere proactiviteit en een groter gevoel van eigenaarschap. Hierdoor is het een stuk makkelijker om talent te behouden en aan te trekken. Simpelweg, het wordt voor medewerkers leuker, fijner, beter en positiever! Ongetwijfeld zullen de prestaties van de organisatie er dan op vooruit gaan. 

Nog steeds niet overtuigd? Laten we dan even de geldbril opzetten! Een hogere betrokken- en tevredenheid zorgt ervoor dat medewerkers zich meer inzetten voor de organisatie. Aangezien je ze waarschijnlijk toch een vast bedrag betaald, wel zo fijn om daar maximale output voor te krijgen. Zie het als 2 voor de prijs van 1. Creativiteit en innovatie zorgen voor nieuwe ideeën en effectievere manieren van werken, waardoor kosten worden bespaard. Beeld je maar eens in wat de administratieve arbeidskosten zouden zijn voor organisaties zonder vooruitgang in de digitalisering en automatisering in de afgelopen 20 jaar. Hogere mate van proactiviteit en gevoel voor eigenaarschap zorgen ervoor dat jij als leidinggevende minder hoeft in te grijpen. Dit levert veel kostbare tijd op voor de leidinggevende, zet daar maar eens een factuur tegenover. Of neem nou de kosten voor het inhuren van recruiters voor het opvullen van vacatures. Wanneer medewerkers langer blijven of talent vanuit zichzelf naar je toekomt, bespaar je hier uiteindelijk enrom veel op. Kortom, investeren in de cultuur is zeker waardevol!

 

BEN JE ZEKER VAN JE ZAAK, DAN HEB JE GEEN ZEKERHEID NODIG

Mensen houden van zekerheid. Daarom vallen we graag terug op cijfers, ook als deze niet meer dan schijnveiligheid bieden. Mocht het uiteindelijk niet goed uitpakken, dan kan je altijd de berekeningen erbij pakken en jezelf daarmee verdedigen. Wanneer je investeert in cultuur kan je deze berekeningen niet tonen, hooguit deze blogpost ;-). 

Toch kan je het investeren in de cultuur wel meten en analyseren. Proactiviteit, betrokkenheid, tevredenheid en nog vele andere cultuuraspecten zijn goed meetbaar vanuit een vragenlijst en/of interviews. Dit geeft helaas nog geen netto rendement, maar geeft wel een beeld van de prestaties van medewerkers. En voor zover wij weten, leiden beter presterende medewerkers altijd tot betere prestaties en daarmee resultaten. Stiekem is er dus toch een bepaalde vorm van zekerheid. Of zeggen we dan wat geks…?



meer BLOGs

Toename meldingen angstcultuur

Toename meldingen angstcultuur

Sinds een jaar geleden, niet geheel toevallig toen de misstanden bij DWDD aan het licht kwamen, is het aantal meldingen van een angstcultuur op de werkvloer enorm gestegen....

Lees meer

Aaim B.V.

KvK nr. 56880383

Bel ons gerust,

behalve om ons iets 

aan te smeren.

Wij hebben alles al.

tel: 030 - 22 733 77

Je zoekt een baan,

hebt een vraag, of je

wilt gewoon iets kwijt?

Schrijf het van je af. 

e-mail: info@aaim.nl